Arta de a cere (și a dărui)

Abonații DoR au primit împreună cu acest număr Arta de a cere, un manifest al vieții creative semnat de Amanda…

Abonații DoR au primit împreună cu acest număr Arta de a cere, un manifest al vieții creative semnat de Amanda Palmer, muzician, artist, blogger și forță a naturii. Cartea dezvoltă ideea discursului ținut în 2013 de Amanda la TED, un discurs despre curajul de a cere și datoria de a dărui ca obiceiuri necesare unei cariere artistice (și nu numai) împlinite.

Amanda si DoR

Cartea, publicată la Editura Vellant, se lansează joi, de la orele 19, la studioul fotografului prieten al DoR, Alex Gâlmeanu. Detalii despre eveniment, aici.

Amanda lea cerut fanilor de toate – de la cazare la ajutor cu recuzita, la bani pentru ași lansa muzica independent de casele de discuri, la povești personale – și lea dăruit în schimb prezență, atenție, omlete (pe cuvânt) și numeroase melodii.

„Din ce am văzut”, scrie Amanda, „nu atât actul de a cere este paralizant, ci ceea ce se ascunde în spatele lui: frica de a fi vulnerabil, frica de respingere, frica de a părea neajutorat ori slab. Frica de a fi văzut ca un membru care e un balast pentru comunitate mai degrabă decât ca unul productiv.”

Altfel spus, ne e greu să cerem pentru că ne e frică să fim respinși.

DoR a ajuns unde e cerând: contribuții voluntare de la jurnaliști, ilustratori și fotografi, ajutoare de la comunitatea de fani, susținere financiară de la sponsori și parteneri și, cel mai des și mai important, de la abonați. Fiecare poveste din revistă și cadourile care o însoțesc uneori sunt modul nostru de a dărui ceva la schimb.

Arta de a cere e un cadou oferit împreună cu UniCredit Bank, care susține din 2013 poveștile din DoR și conferința anuală The Power of Storytelling. (În toamnă am publicat 24/7, un ghid pentru antreprenori în industrii creative, distribuit abonaților împreună cu DoR #22.

Mai jos găsiți și o poveste de la o cititoare a cărții, un rezumat bun al efectului pe care Amanda și filozofia ei despre încredere, vulnerabilitate și generozitate o au asupra lumii. Rândurile îi aparțin Iuliei Prisecaru, care e managing partner al agenției de comunicare Roddia:

„Cartea Amandei Palmer este exact așa cum Amanda Palmer își trăiește viața: asumat, cu tușe groase, cu privirea neferită în fața dificultăților, erorii și rușinii. Lumea ei poate pare inițial distanță, artistică și boemă, prea directă la o prima impresie. Pe parcursul cărții insă, ni se relevă că singură diferență între viață ei și a noastră e sinceritatea și franchețea relațiilor cu care se încăpățânează să trateze lumea.

Alături de Brené Brown, dar dintr-un unghi personal, artistic, face o frumoasă pledoarie pentru conexiune, vorbește despre rușinea de a cere și a primi, despre teamă de a fi judecați dacă ne arătăm așa cum suntem. Amanda pare a fi într-o căutare permanență a autenticității, a încrederii în oameni și are curajul să facă ea primul pas: în turnee nu doarme în camere de hotel, ca artiștii obișnuiți, ci în casele fanilor; organizează concerte gratuite ad-hoc în parcuri, baruri și pe plajă și, de ce nu, o bătaie cu perne cu fanii prezenți într-un anumit oraș.

Poți fi de acord sau nu cu ea, cu campaniile sale, cu modul său neconvențional de comunicare cu comunitatea de fani sau cu modul în care își finanțează proiectele (campania ei de finanțare pe Kickstarter a fost un record de strângere de fonduri pentru un muzician). Îți poate plăcea sau nu  muzica ei, dar cu siguranță nu o poți ignoră. Amanda animă, reflectă acea parte din noi care vrea să se joace, vrea să experimenteze și să refuze regulile vieții sociale.

Prin Arta de a cere face un serviciu femeilor prin expunerea temerilor de respingere. A cere este o artă. Și, din păcate, noi, femeile, se pare că nu ne considerăm suficient de îndreptățite să cerem pentru noi. O facem bucuroase și fără teamă pentru familiile, copiii, soții, compania la care lucrăm, dar nu pentru noi: un salariu mai mare, timp, puțină empatie, compasiune pentru propria persoană.”

Poți primi cartea Amandei Palmer chiar și acum, cadou la Abonamentul Susținător.