Ce gandim. Ce vrem. Ce facem.
DoR Shop

[Școala9] Despre ce vorbim când spunem că rata de promovare la Bac crește

February 15th, 2018
Tags: , ,

Dincolo de rata de promovare, care e în creștere, cifrele participării la examenul de Bacalaureat, defalcate pe județe, arată o prăpastie imensă între starea educației din diferite zone ale țării. 

Text de Redacția Școala9
Colaje de Oana Barbonie

În 2011, când examenul de Bacalaureat s-a desfășurat pentru prima oară sub supravegherea camerelor video, rata de promovare a scăzut drastic, de la 69,3% cu un an înainte, la 45,73%. În 2012, procentul elevilor care au promovat Bacul a fost de 44,41. Însă, din 2013, cifrele au fost tot mai bune, iar anul trecut 72,87%* dintre cei care au susținut „examenul maturității” l-au și promovat. Bacău, Sibiu și Iași au fost județele cu cel mai mare procent al elevilor reușiți, de peste 84, iar în București găsim cei mai mulți elevi care au promovat Bacalaureatul cu media 10, în contextul în care capitala este și lider la numărul elevilor înscriși să susțină examenul. Pentru a înțelege însă mai bine unde se află fiecare județ în parte este necesară o privire de ansamblu asupra statisticilor: câți elevi au încercat să fraudeze examenul? Câți dintre absolvenți nu s-au prezentat? De unde provin cei mai mulți elevi care au picat examenul?

Nu în ultimul rând, trebuie spus că rata de promovare se calculează raportând numărul promovaților la cel al elevilor prezentați la examen – nici măcar la numărul celor înscriși. Ministerul nu spune cum se raportează aceste cifre (93.585 de promovați în 2017, de exemplu) la numărul celor care au intrat la liceu cu patru ani înainte (145.896 în 2013) și la cel de copii născuți cu 18 ani înainte (237.000). Când te uiți așa, 72% promovare nu mai e o cifră așa de credibilă, pentru că nu îți arată de fapt ce s-a întâmplat cu o generație.

*Datele au fost colectate din rapoartele județene privind starea învățământului pentru anul școlar 2016-2017, respectiv de pe portalul examenului de Bac, realizat de Ministerul Educației, pentru județele unde rapoartele nu au fost făcute publice. Între procentele de promovare comunicate de minister și cele calculate de noi există diferențe de ordin zecimal, probabil din cauza actualizării unor date pe site-urile locale.


Școala9 este o platformă de idei și dezbateri despre educație creată de BRD Groupe Société Générale și DoR.

1 Comentariu pentru “[Școala9] Despre ce vorbim când spunem că rata de promovare la Bac crește”

 • Vali a scris:

  Sa mai amintim de elevii care nu sunt lasati sa intre in bac.
  Se practica in licee…daca au elevi mai slabi si profesorii sunt siguri ca nu vor lua,nu le incheie media.Astfel in bac intra numai cei pregatiti si asa, liceele dau 100% promovabilitate.Ceilalti intra in toamna in examen.

 • Comentează

  Numărul curent: DoR #32

  DoR #32 * Vară 2018

  Susține DoR. Abonează-te!

  Abonează-te la DoR. Fii Susținător!

  The Power of Storytelling 2017

  #Story2017

  Arhiva DoR în format PDF

  Arhiva DoR în format PDF

  Curierul oficial

  Curierul oficial

  English DOR

  English DoR

  RSS

  Articole
  Comentarii
  © 2018 Decât o Revistă