Ce gandim. Ce vrem. Ce facem.
DoR Shop

Povești pentru mai bine (Concurs de jurnalism)

September 24th, 2012
Tags: , ,

În perioada septembrie 2012 – iunie 2013, Decât o Revistă/Asociaţia Media DoR, împreună cu Fundaţia ERSTE spun „Poveşti pentru mai bine”.

Text de DoR

„Poveşti pentru mai bine” este un concurs de proiecte jurnalistice care vizează integrarea socială a minorităţilor – etnice, religioase, sexuale, sociale etc. Scopul concursului este să le ofere jurnaliştilor resurse financiare să documenteze, să scrie şi apoi să publice materiale de impact despre România de azi.

Credem că jurnalismul de profunzime poate genera empatie, care la rându-i poate închega comunităţi, care pot produce schimbare. Impactul e posibil când jurnalismul e făcut cum trebuie, când aduce sub ochii cititorilor poveştile unor oameni simpli, care ilustrează fenomene sociale complexe.

> Cui i se adresează
„Poveşti pentru mai bine” se adresează tuturor jurnaliştilor interesaţi să dezvolte proiecte editoriale – reportaje, anchete, portrete – pe teme sociale. Jurnaliştii pot fi angajaţi la o instituţie media, colaboratori sau liber profesionişti. Sunt acceptate şi înscrieri colective, ale unor echipe de jurnalişti – eventual reporter şi fotoreporter.

> Ce înseamnă un proiect
În cadrul acestui concurs vom alege pentru finanţare propuneri de materiale jurnalistice pe subiecte care au în vedere integrarea socială a unuia sau a mai multor grupuri de persoane dezavantajate, cum ar fi: minorităţi etnice, persoane cu dizabilităţi, comunitatea LGBT, copii, bătrâni, persoane fără adăpost, emigranţi, persoane încarcerate, refugiaţi etc.

Pe parcursul acestui proiect, jurnaliştii selectaţi vor trebui să documenteze un reportaj, un portret, o naraţiune, o anchetă sau altă formă de jurnalism de profunzime care ilustrează şi explică subiectul ales.

> Câte propuneri de proiecte vor fi selectate
Juriul va selecta pentru finanţare între 5 şi 7 propuneri. Suma maximă care poate fi alocată realizării unui proiect e de circa 1.500 euro.

> Deadline şi ce trebuie să conţină aplicaţia
Aplicaţiile vor fi trimise pe adresa povestipentrumaibine@decatorevista.roDeadline: 15 octombrie 2012.

Proiectele câştigătoare vor fi anunţate până pe 25 octombrie 2012.

Trimiteţi:
formularul de aplicaţie completat (http://tinyurl.com/FormularDoR-ERSTE);
– materiale din portofoliu (dacă n-aţi avut linkuri de introdus în formular);
– CV.

> Alte informaţii esenţiale
– Completaţi cu atenţie formularul de aplicare, pe care îl puteţi descarcă de AICI.
– Poate fi înscris un singur proiect de jurnalist/echipă.
– Jurnaliştii pot publica proiectele realizate în orice publicaţie doresc. Drepturile asupra materialelor vor reveni organizatorilor concursului, respectiv Asociaţia Media DoR/Decât o Revistă şi Fundaţia ERSTE.
– Publicarea trebuie să fie însoțită de mențiunea că documentarea materialului a fost posibilă datorită unei finanțări din partea Fundației ERSTE și Decât o Revistă.
– Jurnaliştii selectaţi vor lucra pe tot parcursul documentării şi scrierii acestor materiale cu editori de la Decât o Revistă, care vor fi resurse, dar şi garanţi ai calităţii muncii de documentare şi execuţie. Relaţia va fi una de parteneriat, scopul fiind producerea unei poveşti complexe şi angajante.

> JURIUL
Mona Nicoară este regizor de film documentar si activist de drepturile omului originar din România. Mona a început să lucreze în drepturile omului după Revoluţia din 1989, cu organizaţii ca APADOR-CH (Comitetul Helsinki), Centrul European pentru Drepturile Omului, Open Society Institute şi Human Rights Watch. În film a debutat ca Producător Asociat al documentarului Children Underground (Copiii Subteranelor), premiat la festivalul Sundance din 2001 cu Premiul Special al Juriului şi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar. Our School (Şcoala Noastră), cel mai recent film al Monei, documentează complexitatea unui proces de integrare a elevilor romi în Maramureş pe parcursul a patru ani; filmul a fost prezentat în peste 50 de festivaluri din lumea întreagă, inclusiv Tribeca, TIFF, DokLepzig şi CPH:DOX, şi a fost răsplătit cu Marele Premiu al Juriului pentru cea mai bună producţie americană la SilverDocs în 2011, Marele Premiu al Juriului la Human Rights Arts and Film Festival în Australia în 2012, şi nominalizări la Premiile Gopo pentru cel mai bun documentar românesc şi la Silver Eye Awards pentru cel mai bun documentar de lung metraj din Europa de Est. Mona locuieşte în New York.

Andreea Gurău este manager de comunicare la Fundaţia ERSTE, unde coordonează activităţile de relaţii publice şi comunicare ale Fundaţiei, în special în Cehia, Republica Moldova, România, Slovacia şi Ungaria. Andreea este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, Universitatea din Bucureşti, şi are o experienţă de peste 10 ani în domenii precum comunicarea corporate şi de brand, CSR, comunicarea de criză, organizarea de evenimente – atât pentru entităţi comerciale, cât şi pentru organizaţii non-profit.

Mircea Vasilescu este redactor-şef al revistei săptămânale Dilema Veche şi conferenţiar dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti, unde predă cursuri de jurnalism cultural şi literatură română. În 2003, a înfiinţat şi coordonat programul de master „Teoria şi practica editării”. A publicat, între altele, volumele Mass-comedia. Situaţii şi moravuri ale presei de tranziţie (Editura Curtea Veche, 2004) „Iubite cetitoriule…”. Lectură, public şi comunicare în cultura română veche (Polirom, 2004), Europa dumitale. Dus-întors între „noi” şi „ei” (Editura Polirom, 2007), Eurotextes. Le continent qui nous sépare, MetisPresses, Genève, 2010. A tradus din François Furet, Michel Foucault, Sergio Romano.

Andrei Postelnicu are o experienţă de peste 10 ani în media internaţională şi românească. A lucrat pentru pentru Financial Times şi Bloomberg şi a colaborat cu CNN, BBC, Newsweek, Dilema Veche, Evenimentul Zilei, Realitatea TV şi multe altele. Andrei a mai lucrat în cadrul Senatului României în calitate de consilier independent. În prezent încearcă să-şi reîncarce bateriile revenind la primele lui iubiri, aviaţia şi pisicile.

Cristian Lupşa, editor Decât o Revistă, a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării în 2003 şi în 2005 a terminat un master la Missouri School of Journalism. A lucrat în Washington, D.C., unde a coordonat un program de training pentru Committee of Concerned Journalists. În acest timp a contribuit la ediţia a doua a cărţii The Elements of Journalism. A predat de câteva ori – deocamdată face o pauză – un curs de jurnalism narativ şi scriitură de revistă la Centrul pentru Jurnalism Independent şi Fundaţia Calea Victoriei. Ocazional ţine workshopuri şi vorbeşte despre puterea de transformare a non-ficţiunii.

Calendar
– Septembrie 2012 – Octombrie 2012: Aplicaţii şi selecţia proiectelor
– Octombrie 2012 – Martie 2013: Documentarea şi realizarea proiectelor
– Aprilie 2013 – Iulie 2013: Publicarea proiectelor.

Pentru informaţii suplimentare, scrieţi-ne la povestipentrumaibine@decatorevista.ro.

(Vizual de Mircea Drăgoi)

2 Comentarii pentru “Povești pentru mai bine (Concurs de jurnalism)”

 • Pingback: Povesti pentru mai bine | Feeder

 • Lady Shoes a scris:

  Povesti pentru mai bine. Toti speram in mai bine …

 • Comentează

  Numărul curent: DoR #31

  DoR #31 * Primăvară 2018

  Susține DoR. Abonează-te!

  Abonează-te la DoR. Fii Susținător!

  The Power of Storytelling 2017

  #Story2017

  Arhiva DoR în format PDF

  Arhiva DoR în format PDF

  Curierul oficial

  Curierul oficial

  English DOR

  English DoR

  RSS

  Articole
  Comentarii
  © 2018 Decât o Revistă