Ce gandim. Ce vrem. Ce facem.
DoR Shop

Putere

October 9th, 2011
Tags:

În avanpremiera numărului #7, care va ieși în weekendul viitor, iată editorialul din deschidere. E despre PUTERE, ca o bună parte din totalul de 172 de pagini. (Petrecerea de lansare va avea loc pe 18 octombrie în Club Control).

Pe copertă e Guess Who (Laurenţiu Mocanu), un rapper de 25 de ani care e printre cele mai mari fenomene muzicale din ultimii ani. Întrebarea coverstory-ului, la care a răspuns şi el, dar şi o serie de invitataţi, e cine e Guess Who şi cum a ajuns unde e.

DoR #7 costă 25 de lei și se va găsi în reţeaua Cărtureşti, magazinele Inmedio şi Relay şi alţi distribuitori începând cu 14 octombrie. Dacă nu ai un distribuitor la tine în oraș, dacă locuiești în străinătate, sau dacă vrei să fii susţinăDoR direct fă o comandă la comanda@decatorevista.ro.

________________________________
PUTERE (vol. 1)
Text de Cristian Lupșa
Fotografie de Alex Gâlmeanu
________________________________

Când eram într-a X-a, scriam poezii pentru o fată dintr-a XII-a. Chiar şi una-două pe zi, într-o perioadă. Mă îndoiesc că aveau valoare artistică, mai ales aşa, produse în serie. Dar aveau ceva ce atunci nu puteam defini: putere. Mai precis, îmi dădeau mie, un copil deloc special, o putere pe care altfel n-aş fi avut-o. Atunci credeam că îi place cum croşetez cuvinte pentru că îi place de mine. Acum ştiu că dacă i-a plăcut vreodată de mine, a fost tocmai datorită cuvintelor.

Astăzi înţeleg puterea cuvintelor de a ordona gânduri în propoziţii, a propoziţiilor de a construi scene, a scenelor de a uni firele unei poveşti, a unei poveşti de a te face să vezi lumea – sau un băiat de clasa X-a – altfel. Neurologia modernă vorbeşte de zone ale creierului care se aprind ca luminile dintr-un pom de Crăciun când ordonăm momentele unei naraţiuni. Fiecare obiect, fiecare persoană, fiecare întâmplare sunt mestecate în lobul frontal şi transformate într-o poveste în care se întâmplă ceva şi care înseamnă ceva. Artiştii care se luptă să scrie, să picteze sau să filmeze lucruri „fără poveste”, se luptă cu propria noastră biologie şi rareori au puterea s-o învingă.

Am ales tema acestui număr pe de-o parte ca tribut adus puterii cuvintelor şi poveştilor. Dar am încercat să nu cădem în capcana de a da cuvântul doar celor puternici. Istoricii spun că oamenii care deţin puterea, deţin povestea. Experienţa însă ne învaţă că lucrurile pot sta şi invers.

Citeşte povestea lui Laurenţiu Olteanu, care şi-a câştigat libertatea când a plecat din România şi a putut să-şi trăiască fără teamă propria sexualitate. Sau eseul lui Cosmin Alexandru despre curajul de a renunţa la putere într-un grup, sperând că asta te va face chiar mai puternic. Sau portretul lui Alex. Leo Şerban, un om conştient de cât de uşor îţi pierzi puterea odată ce oamenii îţi pot pune o etichetă. Sau despre drumul parcurs de Guess Who până în locul potrivit pentru a-ţi lipi un refren în ureche.

DoR n-a avut niciodată pretenţia să-ţi spună doar poveşti pe care nu le-ai auzit niciodată. E mai provocator să le luăm pe cele pe care le ştii şi să le croşetăm în alt fel – ideal unul care să-ţi aprindă lobul frontal într-o combinaţie nouă de culori. Nu e singura valabilă, uneori nu e nici cea mai comodă, dar e o opţiune. Poveştile au şi puterea de a-ţi oferi opţiuni de a privi lumea. Puterea de a alege dintre ele e la tine.

PS: DoR #7 are o naraţiune proprie. Am dat în lucru o mulţime de materiale şi cînd ne-am dat seama că ne îndreptăm spre o revistă de peste 250 de pagini, am hotărît s-o împărţim în două volume (ne-a inspirat şi ultimul film din seria Harry Potter). Volumul 2 va apărea în decembrie.

6 Comentarii pentru “Putere”

 • Pingback: Guess Who @ Decat o Revista #7: Putere Vol. 1 « Pyuric.ro

 • Pingback: Guess Who pe coperta Decât o Revistă nr 7 | Feeder

 • Pingback: DoR #7 [+/-]

 • Pingback: Alexandru Marin, copilul democraţiei » interviu pentru Decât o Revistă

 • Comentează

  Numărul curent: DoR #31

  DoR #31 * Primăvară 2018

  Susține DoR. Abonează-te!

  Abonează-te la DoR. Fii Susținător!

  The Power of Storytelling 2017

  #Story2017

  Arhiva DoR în format PDF

  Arhiva DoR în format PDF

  Curierul oficial

  Curierul oficial

  English DOR

  English DoR

  RSS

  Articole
  Comentarii
  © 2018 Decât o Revistă