[#dordelba] Recuperare și intenție

Crina Gilia Luha a înființat Selfie School: o „școală” unde îi învață pe tineri cum să reușească pe piața muncii.

Elevii și studenții care participă la Selfie School nu încheie cursurile până nu-i fac o evaluare Crinei Gilia Luha. Apreciază că-i pot vorbi de la egal la egal și că vorbește „pe limba lor”. Crina spune că răspunsurile îi arată ce trebuie să îmbunătățească pentru a răspunde cât mai bine nevoilor. Are 32 de ani și, pentru că zâmbește larg aproape tot timpul, îți e greu să prinzi momente în care să-i vezi ochii căprui din spatele ochelarilor cu ramă subțire. Își mai trece din când în când degetele prin părul brunet să-l aranjeze, în timp ce povestește cu accent ardelenesc despre Selfie School, „școala” unde tinerii din Alba Iulia învață cum să folosească soft skills ‒ abilități de autopromovare, de negociere și comunicare, inteligența emoțională și socială ‒ pentru a avea succes în carieră.

A crescut în Alba Iulia, într-o familie în care părinții și bunicii au fost polițiști. Tot părinții au insistat ca ea să meargă la Facultatea de Drept de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar Crina i-a ascultat. Apoi, la 23 de ani a devenit antreprenor. Cu 200 de lei de la părinți și alături de prietena cea mai bună, a hotărât să devină organizator de evenimente. Au lucrat mai întâi pentru centre comerciale din Alba Iulia, apoi pentru unele din Arad, Timișoara sau Deva. Lunea începeau să lucreze pentru evenimentele din weekend, iar la final de săptămână erau acolo.

A fost afacerea de care s-a ocupat în următorii ani până când, prin 2013, a ajuns la burnout, o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională cauzată de stresul prelungit. „Ajunsesem într-o zonă de anxietate și atacuri de panică atât de acută, încât foarte mult timp mi-a fost foarte greu să ies din casă, să interacționez cu prietenii mei”, spune ea. „Am fost nevoită să învăț să ies, să discut din nou cu oamenii.”

A stat acasă alături de soț, părinți și de cei doi câini ai familiei, a început să urmărească TED Talks și să citească. Cărțile despre inteligență emoțională ale lui Daniel Goleman și Molecules of Emotion, scrisă de Candace B. Pert, au ajutat-o să înțeleagă mai bine ce i se întâmplă. În aceeași perioadă a aflat că nu poate avea copii și a trebuit să-și reconfigureze planurile de viitor. Avea nevoie de ceva care să o motiveze.

Așa a apărut Selfie School, despre care azi zâmbește când spune că „ideile bune apar după o traumă personală”. Primele întâlniri cu elevii și studenții din Alba Iulia s-au petrecut în primăvara anului 2016. Workshopurile au loc pe parcursul a trei zile și durează câte două ore, iar grupele sunt formate din maximum 15 tineri. La început sunt timizi și nu se implică în discuții, însă treptat capătă încredere și devin tot mai activi.

Asta e schimbarea pe care Crina o caută cel mai mult, pentru că nu se așteaptă ca un singur curs să-i transforme în profesioniști ai comunicării. Susține Selfie School prin investiții proprii și prin taxa pe care o cere participanților. (Suma variază în funcție de curs, dar nu depășește 200 de lei). „Implicarea unui om”, spune Crina, „este mai puțin puternică atunci când ceva e gratuit decât atunci când plătește”. Pe termen lung, și-ar dori să găsească oameni alături de care să deschidă un centru de dezvoltare personală pentru tineri.

Pe lângă Selfie School se ocupă de branding personal și rebranding pentru firme și, din 2016, e curatorul local al TEDxAlba Iulia. Anii de voluntariat au învățat-o pe Crina că poate face proiecte de succes oriunde. Aceea a fost perioada în care a vizitat numeroase orașe din țară și a văzut că problemele tinerilor erau aceleași și în orașele mari, și în cele mici. Iar în Alba Iulia a simțit că e înconjurată de oameni care și-au dorit ca ea să evolueze.

„Îmi place faptul că nu trebuie să-mi petrec cinci ore în trafic, îmi place că nu trebuie să plătesc sume exorbitante ca să beau o cafea sau să plătesc o chirie.” Iar ceea ce o motivează să se ridice din pat în fiecare dimineață e intenția: „Intenția și motivația mea e să nu trăiesc doar pentru mine.”