Ce gandim. Ce vrem. Ce facem.
DoR Shop

Iarna vrajbei noastre

March 20th, 2017
Tags: ,

Vom reuși să trăim împreună într-o țară împărțită în două?

Text de Victoria Stoiciu
Fotografie de Cătălin Georgescu

„Domnişoară, de ce vreţi să distrugeţi totul în ţara asta?”, m-a întrebat, cu o exasperare ciudată în voce, un SPP-ist de la Palatul Parlamentului, unde mersesem să mă văd cu deputaţii USR. Imediat după adoptarea faimoasei Ordonanţe 13 de către Guvern, aceştia au ocupat în formă de protest sala de plen a Parlamentului, o trimitere la sit-in, tradiţia de nesupunere civică iniţiată de activiştii pentru drepturi civice din America anilor ’60. Un suflu proaspăt bântuia prin altfel sobra şi sinistra clădire a Parlamentului, rezonând perfect cu atmosfera din stradă a acelor zile de februarie, în care zeci de mii de români protestau furioşi, cerând schimbare.

Si totuşi, ceea ce pentru unii părea a fi dorinţă de schimbare, pentru alţii însemna dorinţă de distrugere. SPP-istul de la Palatul Parlamentului nu e singurul care gândea astfel – teama aceasta am auzit-o exprimată de o mulţime de oameni, de la câteva femei în vârstă internate la Spitalul Fundeni, unde am mers să vizitez o prietenă, până la coafeză şi şoferul de taxi. Era o supărare timidă, spusă cu jumătate de gură. Apoi, au început protestele de la Cotroceni şi furia a devenit manifestă: „Nu suntem asistaţi sociali, suntem şi noi românii domnului Iohannis.”

Două Românii, din Victoriei şi de la Cotroceni – dar mai ales România pasivă, care alege să stea acasă, au ajuns să se opună una alteia. Am fost la toate manifestaţiile din 2012 încoace, aşa că fenomenul nu mai reprezintă un mister, dar fractura dintre cele două Românii, da. Orice ruptură se bazează pe un conflict – real sau fictiv; fiecare îşi doreşte ceva diametral opus interesului celuilalt. Unii analişti au încercat să explice conflictul în termeni economici – tinerii bine plătiţi, lucrând la corporaţii, versus bătrânii pensionari săraci. Şi totuşi, la modul general, tinerii din România sunt semnificativ mai săraci decât vârstnicii, iar în particular protestatarii de la Cotroceni nu arătau a fi săracii României, aşa cum nu toţi cei din Piaţa Victoriei aveau joburi de mii de euro, mulţi fiind tineri cu joburi nesigure sau prost plătite.

Ascultând vocile celor care privesc dorinţa de schimbare ca pe o încercare de distrugere, tind să cred tot mai mult că suntem în faţa unui conflict generaţional care nu are legătură cu statutul economic, ci cu percepţia asupra prezentului şi viitorului. Avem o parte a României pentru care singura miză este menţinerea status quoului. E o generaţie care a fost bulversată de prea multe schimbări, care şi-a pierdut locul de muncă, a fost lovită de şomaj, restructurări, privatizări, s-a pensionat anticipat. Pentru ei, schimbarea a însemnat, adesea, distrugere. Pentru ei, problema viitorului se pune total diferit – nu pot pleca în străinătate dacă li se înfundă corăbiile acasă, nu mai au nici timp, nici energie, să îşi făurească o ţară ca afară. Tot ce îşi doresc e stabilitate. Ceea ce le lipseşte nu sunt neapărat banii, ci speranţa şi cutezanţa.

Trăim în aceeaşi Românie, tinerii şi vârstnicii, dar ceasul bate diferit pentru fiecare din noi. Nu protestele din februarie au creat această falie, ele doar au scos-o la iveală. Odată încheiate, mă întreb cum vom reuşi să trăim împreună.


Victoria Stoiciu este coordonator de proiecte la Fundaţia Friedrich Ebert şi doctorandă la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj, cu o teză despre mişcările sociale.

Articol publicat în DoR #27: #nevedem?. Dacă vrei să-l ai în colecția ta, cumpără numărul din shopul DoR. Dacă vrei să nu ratezi niciun număr, abonează-te. DoR are nevoie de supereroi cititori ca tine ca să continuăm să scriem astfel de texte.

Comentează

Numărul curent: DoR #31

DoR #31 * Primăvară 2018

Susține DoR. Abonează-te!

Abonează-te la DoR. Fii Susținător!

The Power of Storytelling 2017

#Story2017

Arhiva DoR în format PDF

Arhiva DoR în format PDF

Curierul oficial

Curierul oficial

English DOR

English DoR

RSS

Articole
Comentarii
© 2018 Decât o Revistă