Ce gandim. Ce vrem. Ce facem.
DoR Shop

Linişte

March 19th, 2017
Tags: , , ,

Teodor Tiță revine la momentul imnului cântat de sute de mii de oameni la protestele din Piață. Și la tăcerea dinaintea lui.

Text de Teodor Tiță
Fotografie de Cătălin Georgescu

Aţi fost în piaţă? În Piaţa Victoriei din Bucureşti, în februarie 2017. Dacă aţi fost acolo, cu siguranţă vă amintiţi multe momente care merită păstrate şi povestite. Dacă nu aţi fost, aţi citit despre ele. Nu le mai repet.

Am amintirile mele de la proteste. Însă mai ales una mi-a rămas vie şi cumva în răspăr cu impresia generală. E vorba de acel moment al intonării imnului de stat.

Vă amintiţi, sunt sigur.

Multe zeci de mii de oameni liberi care decid să cânte imnul fără să fie îndemnaţi de un lider, fără ca tradiţia sau eticheta să o ceară. Oameni care participă la un protest împotriva unui guvern care şi-a făcut un titlu de glorie dintr-un soi de Romania First ascuns în mesaje anti-multinaţionale, anti-Soros, anti-UE şi, în general, anti-orice corp străin care ar fi putut să aibă opinii critice. Până şi preşedintelui ţării, om votat de şase milioane de conaţionali, i s-a retras pe la colţuri atributul de român. Ei bine, împotriva acestui guvern s-a intonat imnul.

Nu momentul în sine mi-a rămas întipărit în minte, ci pregătirea lui. Toată seara un proiector animase zidul unui bloc din Piaţa Victoriei cu mesaje, îndemnuri şi preluări de pe pancartele care făcuseră carieră în primele zile. Apoi, proiecţiile încetează. Proiectorul cere linişte. Efectul e aproape instant. Vacarmul acela tonic din piaţă se stinge. Zecile de mii de oameni îşi privesc prietenii şi vorbesc tot mai încet.

Apoi tac.

Nu ştiu de câte ori aţi împărţit o tăcere cu o sută de mii de oameni, dar vă garantez că evenimentul este rar. Rar şi înspăimântător. Şi dacă te-ai fi aflat din greşeală în piaţa aceea, şi dacă n-ai fi vorbit limba, şi anarhist să fi fost, un fior tot te-ar fi trecut.

În stânga acestei mulţimi de oameni, clădirea guvernului era, pentru prima oară în acea seară, ignorată. Sursa mâniei nu mai conta. Conta solidaritatea, măreţia secundei, amploarea ei şi sentimentul glorios că eşti particulă într-un corp unic, uriaş şi efemer.

În ceea ce mă priveşte, tăcerea aceea mi s-a părut opresivă. M-am simţit obligat să tac. Din curtoazie, respect pentru tăcerea altora sau pur şi simplu pentru a înregistra cum se cuvine momentul, am tăcut. Dar nu mi-a plăcut.

Mulţimile îţi răpesc autonomia şi te golesc de sine. Au această capacitate de a-ţi fura nu numai libertatea de mişcare, ci şi libertatea de a simţi lucruri independent. Puterea lor e copleşitoare şi dacă pentru două minute am fost parte a unui organism unic compus din toţi oamenii aceia care şi-au cedat voluntar autonomia, îi recunosc acestui corp supremaţia. Îi recunosc dimensiunile şi îmi recunosc mie frustrarea de a nu putea lupta cu aşa ceva.

Sigur că există o satisfacţie uriaşă a abandonului de sine, pe care, în diverse intensităţi, o practicăm aproape toţi. Dar asta e o satisfacţie privată, rezervată spaţiilor mici şi cu participare restrânsă. Atunci când abandonul se petrece în numere mari, sensul lui devine, măcar pe alocuri, alarmant.

Am o indiferenţă militantă faţă de sport. În acea seară, însă, mi-am dorit ca măcar unul dintre cei din jurul meu să scape un suprarealist, nepoliticos şi reconfortant „Muie Steaua!”. N-a făcut-o nimeni. După imn, proiectorul a reluat proiecţiile, iar privirile s-au întors către guvern.


Teodor Tiţă este jurnalist. A ales această cale pentru că a încercat să se ferească de literatură. Încă rezistă.

Articol publicat în DoR #27: #nevedem?. Dacă vrei să-l ai în colecția ta, cumpără numărul din shopul DoR. Dacă vrei să nu ratezi niciun număr, abonează-te. DoR are nevoie de supereroi cititori ca tine ca să continuăm să scriem astfel de texte.

Comentează

Numărul curent: DoR #31

DoR #31 * Primăvară 2018

Susține DoR. Abonează-te!

Abonează-te la DoR. Fii Susținător!

The Power of Storytelling 2017

#Story2017

Arhiva DoR în format PDF

Arhiva DoR în format PDF

Curierul oficial

Curierul oficial

English DOR

English DoR

RSS

Articole
Comentarii
© 2018 Decât o Revistă