Ce gandim. Ce vrem. Ce facem.
DoR Shop

Shtanga Boyz

August 11th, 2011
Tags: , ,

Gabriela Piţurlea a fost corespondentul DoR la a şasea ediţie a festivalului de teatru tânăr Ideo Ideis, încheiat cu festivitatea de premiere în seara de 10 august.  Pe lângă transmisiunile zilnice, a scris un text despre Shtanga Boyz, muşchii Ideo Ideis. Fotografiile sunt făcute de Adi Bulboacă.

Acum câteva seri, s-a înţepenit undeva în aer ecranul din textilă albă pe care se proiectează filmuleţe la Ideo Ideis. Băieţii din echipa tehnică a festivalului trăgeau de colţul buclucaş să-l dea jos, dar colţul nu se lăsa. După câteva încercări ratate, sala a izbucnit: „Shtanga! Shtanga! Shtanga!”.

Poate în altă parte, o astfel de îmbârligătură ar fi cel mult tolerată. Dar în Alexandria, la festivalul de teatru pentru liceeni Ideo Ideis, nu ai de-a face cu „echipa tehnică”. Aici e vorba de Shtanga Boyz. Sunt branduiţi, imprimaţi pe tricouri, modele de calendar. Cel mai des auzi despre ei că pot să facă orice. Prima reacţie când le spui numele e un zâmbet. Shtanga n-o dau bară.

Ideo Ideis s-a născut în 2006, din dorinţa unor liceeni din Alexandria să creeze ceva pentru comunitate şi, mai ales, pentru amatorii de teatru. La prima ediţie n-a existat o echipă tehnică propriu-zisă, toată lumea implicată în festival (majoritatea din Alexandria) făcea de toate.

Din al doilea an, câţiva băieţi dintr-o trupă ieşeană de teatru au început să-şi bage nasul şi la partea tehnică. Casa de Cultură, gazda festivalului, avea pe atunci mai multe ştăngi – barele pe care se ridică cortina şi alte decoruri (între timp, la Casa de Cultură s-a deschis discotecă şi a rămas o singură ştangă). Într-o zi, unul dintre băieţi a zis: „Noi suntem Shtanga Boyz” şi aşa au rămas.

Şeful cel mare al Shtanga e Vlad Purdel, care e în anul III la actorie şi face parte din gaşca celor care au creat Ideo Ideis. În total sunt vreo 15–20. Se strigă Cipicu’, Ben, Creţu, Coco, Fane, sunt studenţi la actorie, medicină, informatică, politehnică, geografie, poliţie, jurnalism. Au mai toţi 21–22 de ani şi fie fac parte din generaţiile de liceeni care au jucat în primele ediţii ale festivalului şi apoi au vrut să rămână cumva aproape, fie au fost aduşi de prieteni sau convinşi de entuziasmul din jurul evenimentului.

Unii n-au nici 20 de ani – Ben, din Iaşi, face 18 luna asta. A câştigat un premiu la prima ediţie, anul trecut a făcut cazări şi acum e în primul lui an de Shtanga. Vrea să ajute, pentru că nu vede de ce ar bate drumul până-n Alexandria ca să stea degeaba tot festivalul.

Shtanga sunt voluntari, ca toată lumea din Ideo. Fac orice şi fac de toate. Montează şi demontează decoruri, spală, mătură şi aspiră scena şi culisele, repară uşi, bat cuie, cară scări, se umeresc cu practicabilele (nişte platforme care extind scena), coboară canapele peste balustrade, păzesc uşile şi le deschid pentru spectatori, transportă şi invitaţi.

Umblă cu holzşuruburi, chei, ştechere şi bormaşini. Mănâncă to go şi atunci la vreo oră după ce s-a adus mâncarea şi mereu pe fugă; cu trei piese de competiţie pe zi şi două evenimente speciale seara, sunt mereu în contratimp.

Pe Shtanga Boyz îi iubesc trupele, pentru că, împreună cu băieţii de la sunet şi lumini (care n-au noroc de brand), ei sunt ăia care fac ca spectacolele să se întâmple fără probleme. Dacă e nevoie, rămân noaptea în Casa de Cultură şi montează vreun decor mai complicat. Fac totul să pară un fleac şi se întorc an de an pentru că le place la nebunie, pentru că sunt fete mişto, pentru că două săptămâni pe an se rup de tot şi se strâng aici şi sunt cei mai buni prieteni.

Nici nu e greu de înţeles cum au devenit un brand. Alex Ion, iniţiator şi director al festivalului, spunea într-o zi că de T.E.T.A. (asociaţia care a pornit Ideo Ideis)  nu a auzit toată lumea care vine la Alexandria, dar pe Shtanga îi ştie oricine.

Ei desemnează anual premiul Shtanga trupei cu decorul cel mai uşor de montat. Ei şi-au făcut calendar anul trecut, pozând într-un studio din Bucureşti în ipostaze în care femeile visează să vadă pompieri. La festival, chiar au venit fetele să ceară autograf pe poze. Anul ăsta, şi-au imprimat la Iaşi, pe banii lor, tricouri negre cu un tip ducând o scară şi mesajul Keep Working.

Azi-noapte, la festivitatea de premiere a celei de-a şasea ediţii, Shtanga au dansat haka la bustul gol, pictaţi pe feţe, lângă un panou pe care scria „A fi sau a nu fi Ştanga – Poartă tanga”. Sala a delirat. Când au dat premiul lor trupei timişorene Hooleelogans, l-au însoţit cu oferta ca cineva din trupă să fie Shtanga anul viitor. O şansă care nu se refuză.

1 Comentariu pentru “Shtanga Boyz”

 • Pingback: Ideo Ideis – laureatii « Nebuloasa

 • Comentează

  Numărul curent: DoR #31

  DoR #31 * Primăvară 2018

  Susține DoR. Abonează-te!

  Abonează-te la DoR. Fii Susținător!

  The Power of Storytelling 2017

  #Story2017

  Arhiva DoR în format PDF

  Arhiva DoR în format PDF

  Curierul oficial

  Curierul oficial

  English DOR

  English DoR

  RSS

  Articole
  Comentarii
  © 2018 Decât o Revistă