Iată editorialul din deschidere. E despre PUTERE, ca o bună parte din totalul de 172 de pagini.

Pe copertă e Guess Who (Laurenţiu Mocanu), un rapper de 25 de ani care e printre cele mai mari fenomene muzicale din ultimii ani. Întrebarea coverstory-ului, la care a răspuns şi el, dar şi o serie de invitataţi, e cine e Guess Who şi cum a ajuns unde e.

DoR #7 se găsește în shopul online al DoR. Dacă preferi o variantă digitală PDF-ul costă 3 euro.

________________________________
PUTERE (vol. 1)
Editorial de Cristian Lupșa
Fotografie de copertă de Alex Gâlmeanu
________________________________

Când eram într-a X-a, scriam poezii pentru o fată dintr-a XII-a. Chiar şi una-două pe zi, într-o perioadă. Mă îndoiesc că aveau valoare artistică, mai ales aşa, produse în serie. Dar aveau ceva ce atunci nu puteam defini: putere. Mai precis, îmi dădeau mie, un copil deloc special, o putere pe care altfel n-aş fi avut-o. Atunci credeam că îi place cum croşetez cuvinte pentru că îi place de mine. Acum ştiu că dacă i-a plăcut vreodată de mine, a fost tocmai datorită cuvintelor.

Astăzi înţeleg puterea cuvintelor de a ordona gânduri în propoziţii, a propoziţiilor de a construi scene, a scenelor de a uni firele unei poveşti, a unei poveşti de a te face să vezi lumea – sau un băiat de clasa X-a – altfel. Neurologia modernă vorbeşte de zone ale creierului care se aprind ca luminile dintr-un pom de Crăciun când ordonăm momentele unei naraţiuni. Fiecare obiect, fiecare persoană, fiecare întâmplare sunt mestecate în lobul frontal şi transformate într-o poveste în care se întâmplă ceva şi care înseamnă ceva. Artiştii care se luptă să scrie, să picteze sau să filmeze lucruri „fără poveste”, se luptă cu propria noastră biologie şi rareori au puterea s-o învingă.

Am ales tema acestui număr pe de-o parte ca tribut adus puterii cuvintelor şi poveştilor. Dar am încercat să nu cădem în capcana de a da cuvântul doar celor puternici. Istoricii spun că oamenii care deţin puterea, deţin povestea. Experienţa însă ne învaţă că lucrurile pot sta şi invers.

Citeşte povestea lui Laurenţiu Olteanu, care şi-a câştigat libertatea când a plecat din România şi a putut să-şi trăiască fără teamă propria sexualitate. Sau eseul lui Cosmin Alexandru despre curajul de a renunţa la putere într-un grup, sperând că asta te va face chiar mai puternic. Sau portretul lui Alex. Leo Şerban, un om conştient de cât de uşor îţi pierzi puterea odată ce oamenii îţi pot pune o etichetă. Sau despre drumul parcurs de Guess Who până în locul potrivit pentru a-ţi lipi un refren în ureche.

DoR n-a avut niciodată pretenţia să-ţi spună doar poveşti pe care nu le-ai auzit niciodată. E mai provocator să le luăm pe cele pe care le ştii şi să le croşetăm în alt fel – ideal unul care să-ţi aprindă lobul frontal într-o combinaţie nouă de culori. Nu e singura valabilă, uneori nu e nici cea mai comodă, dar e o opţiune. Poveştile au şi puterea de a-ţi oferi opţiuni de a privi lumea. Puterea de a alege dintre ele e la tine.

PS: DoR #7 are o naraţiune proprie. Am dat în lucru o mulţime de materiale şi cînd ne-am dat seama că ne îndreptăm spre o revistă de peste 250 de pagini, am hotărît s-o împărţim în două volume (ne-a inspirat şi ultimul film din seria Harry Potter). Volumul 2 va apărea în decembrie.

CUPRINS

________________________________

ACTUALIZATOR

Iliescu despre putere // Cu perseverență și intenții bune // Cyfer respiră // Cu mesaj // Munca de convingere // Puterea francului // Politica tânără // Rotește și aruncă // Exorcistul trendurilor // Albastru infinit // Blog de bloc //
________________________________

REACTOR

Puterile mele
Ce se întâmplă când cineva își dorește și dobândește puterea
De Cosmin Alexandru // Ilustrație de Andreea Chirică

Din spatele cortinei roz
Am trait ani de zile ascunzându-mi identitatea sexuală, de tema intoleranței celor din jur. Apoi am evadat.
De Laurențiu Olteanu // Ilustrație de Ioana Șopov

Depeche la mode
Mașina electrică are emisii zero și pare antidotul poluării. Va veni în curând la tine în cartier?
De Adrian Lungu // Fotografie de Sorin Serghiuță

Pumni în oglindă
Când m-a întrebat antrenorul cum se simte când te lupți, nu m-am gândit că o să-mi arate.
Text și fotografie de Ana-Maria Iana

Pledoarie pentru liceeni
Deși lumea își pierde încrederea în ei, liceenii sunt niște nuclee de energie constructivă; doar să știi să-i declanșezi.
De Andreea Borțun // Ilustrație de Annabella Orosz

Abdomenul lui Brad Pitt
Ce-am pus la punct în opt luni de bodybuilding.
De Emi Gal // Ilustrație de Matei Branea

Ultima țigară
Cum m-am dez-îndrăgostit de fumat după 25 de ani de relație
De Vlad Petreanu // Ilustrație de Luana Suciu

________________________________

FEATURES

Guess Who
E rapperul care a schimbat fața rapului românesc, e omul care ar putea devein vocea unei generații. E mare. La 25 de ani, e poate următorul cel mai mare personaj din muzica românească. În concerte, antrenează mulțimi într-un schimb cursive de versuri și energii. În culise, muncește de rupe. Am decis să-i asamblăm portretul din mai multe voci – din muzică, din media, din mulțimea de fani -, pentru că ar fi fost nedrept să-l privim dintr-un singur unghi. Și-apoi, nu se poate rap fără featuring.
Interviuri de Lavinia Gliga // Fotografii de Alex Gâlmeanu

Singurătatea Monicăi Macovei
Ce se întâmplă dacă vrei să spui mereu adevărul
De Vlad Mixich // Fotografii de Cosmin Bumbuț

A fi aici
Alex. Leo Șerban și plăcerile vieții
De Gabriela Pițurlea // Fotografii din arhiva personală a lui Alex. Leo Șerban

Spre ruine
Un jurnalist plecat la drum cu prea puține șosete încearcă să explice ce se întâmplă astăzi cu Grecia.
De Gabriel Dobre // Fotografii de Andrei Pungovschi

Împăratul Văii Plopilor
În lumea ursarilor n-a mai fost bărbat ca Tamango. Cu două linguri și o voce grunjoasă cum nu mai era niciuna, și-a câștigat faima în sat, în țară și în toată lumea. Astăzi zace la pat, slăbit și fără glas.
De Ana Maria Ciobanu // Fotografii de Tudor Vintiloiu

Ucigașul de urși
În timpul unui sfert de secol de dictatură, Nicolae Ceaușescu s-a purtat cu urșii bruni din România aproape la fel de rău cum s-a purtat cu poporul. Paznicii săi de vânătoare au fost singurii care au văzut sinistra realitate.
De David Quammen // Fotografii originale de David Stroe // Fotografii de arhivă din Arhivele Naționale // Epilog de Gabriel Dobre și Adrian Lungu

Despre puterea trupului gol
Fotografii și text de Cristian Crisbășan