Portrete din Piaţa Universităţii

Protestele din Piața Universității au deja aproape o săptămână. Miercuri seară, fotograful Tudor Vintiloiu

Protestele din Piața Universității au deja aproape o săptămână. Miercuri seară, fotograful Tudor Vintiloiu și Anca Iosif au ieșit în piață pentru DoR, ca să cunoască și să fotografieze câțiva manifestanți. I-am întrebat cu ce se ocupă, de ce vin în piață, ce cred despre Băsescu și până când vor să protesteze.

Un cetățean cu drept de vot, 59, Brașov. A venit special pentru proteste
Am cinci copii și trei nepoți acasă. Eu am venit pentru nepoțelele mele, s-o ducă mai bine. Am fost și-n ‘87, am fost și-n ‘89. Dar nu aici. În Brașov. Am și eu probleme cu pensia, dar n-am ieșit pentru mine, ci pentru ele. Băsescu e o șopârlă, un vampir al societății românești.

Andrei, 25, București, psihoterapeut
Am venit să-mi fac datoria de cetățean în primul rând. La fel cum mă duc la vot și-mi spun punctul de vedere, la fel mi se pare normal să fiu alături de oamenii care luptă pentru libertatea noastră. E important pentru România să se vadă că oamenii ies și luptă pentru ceva și că se pot baza pe noi. Cred că Băsescu se încadrează foarte bine într-o patologie și nu aș vrea să-i pun o etichetă în sensul ăsta, însă ceea ce aș vrea să-i transmit este să-și cunoască propriile limite.

Mădălina, 35, IT
În momentul ăsta democrația este amenințată. Sunt aici de duminică, din cauza abuzurilor din ultima vreme – deci nu numai la mitingul acesta, ci la tot felul de manifestări de la care oamenii au fost pur și simplu luați de pe stradă și bătuți și băgați în dube. Am venit și pentru Roșia Montana, cu prietenii mei, și m-au deranjat foarte multe lucruri care s-au întâmplat în politica română în ultima vreme, inclusiv asumarea răspunderii. Băsescu e un om avid de putere, care a venit cu un teatru de genul „noi vom termina corupția”. El a recunoscut acum cu sănătatea că se fură în sistem. Eu mă întreb el ce-a păzit în ultimii 7-8 ani.
Cât timp protestele sunt pasnice, voi veni zilnic ca să ne facem auziți.

Lia Hujei, 64, pensionară
Am venit pentru tineretul care are dreptul la o viață mai bună, la un serviciu stabil. Pentru ei, nu pentru mine. Am venit pentru copiii mei și pentru tot tineretul din țară. Ca să aibă și ei, să le fie respectate cererile, serviciile – să nu stea cu frica-n sân că mâine nu mai au serviciu. Nu mai am încredere în nimeni. În toți anii, la început din ‘89 și până acum nu s-a făcut nimic decât în favoarea partidelor aflate la putere. Cum au ajuns la putere, cum și-au tras de partea lor. Unii mai puțin, alții mai mult, dar ăștia au depășit orice limită. L-am votat [pe Băsescu] prima oară, am avut încredere în el, dar nu știu ce s-a întâmplat – s-a schimbat total. Total s-a schimbat. Am impresia că scaunul schimbă omul.

Anonim
Sunt supărat că suntem puțini. Nu sunt supărat pe Băsescu, sunt supărat pe întreaga clasă politică. Sunt 22 de ani de motive.

Un bărbat cu fular pe față, 40, București
N-am venit că mor de foame; Doamne ferește, n-am nici restanțe la bănci. Doamne ajută, am venit pentru că nu se mai respectă legile statului, pentru că nu mai există separația puterilor în stat, pentru că un singur om comandă la vila de la Snagov, ca un mafiot și restul toți execută și pentru că se fură foarte mult în țara asta, pentru că nu mai suntem respectați, pentru că avem un președinte care ne jignește, ne face găozari, țigani împuțiți, ciumpalaci, care stă și bea cu tot felul de interlopi, care se suie la volan băut, care când iese-n exterior ne face de râs, nu-l bagă nimeni în seamă. Aș vrea să fie un exemplu pentru cei care vor urma – nu pot să calce poporul acesta în picioare la nesfârșit.

Gabriel Iordache, 50, afacere în domeniul instalațiilor
I-am spus soției „hai să plecăm”. Zice „ești nebun, ai găsit una mai tânără?”. Zic „ca să iei una mai tânără trebuie s-o crești s-o educi, nu mai am timp și răbdare”. Da, să stăm aici în țară zice. Dacă plecăm toți, ce facem? Nu vezi că de zece ani ne luptăm cu ei și tot nu reușim?
Mă deranjează anarhia economică, socială. Eu personal, nu pot să-mi desfășor afacerea în liniște. Acum, în decembrie, am pierdut 23.000 într-o insolvență, care este o lege dată de mafioți, pentru mafioți. Nu mai vorbim că oricât ai încerca să fii de corect, tot degeaba. Foarte multă hoție în tot ce privește construcțiile, instalațiile, drumurile.
Băsescu e o super vulpe. A știut cum să-i ademenească. Şi el a fost prostit acum șapte ani jumate; a doua oară n-a mai fost prostit. Am zis că vine, face dreptate, îl luăm pe Adrian Năstase, îl luăm pe Hrebenciuc, treaba se destinde, putem să lucrăm la concurență împreună. În țara asta este loc pentru toată lumea, dar să fim demni. Să ne salutăm pe stradă și să ne zâmbim, exact cum ne zâmbim acum. Ce te costă un zâmbet? Decât să stai încruntat!

Bianca Griparis, eleva în clasa a XII-a la C.A.Rosetti
Am venit tot pentru protecția animalelor. N-am uitat că el a pornit toată treaba asta cu eutanasierea câinilor de pe stradă în loc să încerce să educe cumva populația. Sunt cam mică să simt toate problemele acestei țări, deși le cam simt prin părinții mei – venituri mici, deși lucrează la privat, tot se simte, problema mea generală asta e. Şi locurile puține de muncă.
Băsescu este un om fără scrupule căruia nu-i mai pasă de mult de ce crede poporul. Ar putea măcar să ne bage în seamă.

Andreea, 25, doctorandă în științe politice
Am venit târziu –luni – pentru că am văzut ce s-a întâmplat duminică. Duminică au fost toate prietenele mele gazate aici și eram foarte confuză de tot ceea ce se întâmplă în piață și nu eram foarte hotărâtă. A contat foarte mult și solidaritatea. Am venit cu un grup de prietene, dar nu a fost onest ce s-a întâmplat și am vrut să vin și eu la fața locului să văd cum e. Am văzut și am spus că de atunci vin în fiecare seară. Trebuie să apreciem democrația – și dac-o apărăm să venim aici.
Protestul este o formă democrată de a pune piciorul în prag și de a spune „nu” atunci când guvernanții sar calul și nu fac politici.  Fiind activistă într-un ONG feminist, am parcurs mai multe proteste printre care și unele împotriva violenței domestice – ajungem foarte greu la politicieni.
Cred că Băsescu e o persoană inteligentă. La modul în care e inteligent și un câine – știe să supraviețuiască, dar nu este o persoană înțeleaptă. Pentru că dacă era, ar fi făcut ceva ca să legitimeze toate voturile pe care le-a primit. Ne-ar fi ascultat, dar nu a făcut-o până acum. E cazul să iasă la apel.

Dan Eremia, 43, finanțe
Am venit de sâmbătă pentru că m-am săturat de umilirea poporului român de 22 ani încoace. Începând de la pensii, salarii, disponibilizări, sănătate, învățământ. Băsescu este un vot pierdut. Poate protestele astea nu vor fi la fel.

Alexandra Popovici, 41, proprietar ceainărie
O prietenă a fost cu ideea „hai să dăm ceai gratis la oameni în piață”. I-am spus că eu singură nu mă descurc pentru că am un fierbător mare de 20l. Mi-a spus „nicio problemă, împărțim cheltuielile și venim cu el”. Ca să dăm la cât mai multă lume, n-am dat paharele pline, am umplut jumate de pahar. Oricum e foarte fierbinte câtă vreme stă înăuntru.
Eu n-am venit pentru Băsescu. El nu e în cercul meu limitrof și nu-l percep în niciun fel. Sincer. Pe mine mă bucură solidarizarea umană. Se întâmplă și cu oamenii din piață, se întâmplă și cu jandarmii care sunt niște oameni super OK și cred că de asta aveam nevoie: să ne trezim puțin. Să ne dăm seama că făgașul pe care a intrat viața acum nu e în regulă.
Nu-mi fac iluzii că va dispărea corupția din țara asta. Poate din cauza asta am și ieșit din business-ul clasic (industrial) și m-am hotărât să fac altceva, pentru că mi se pare un domeniu mai soft.

Laurențiu Carusa, 42, multinațională
M-a păcălit Iliescu. Zicea „ești student, fugi să înveți pentru viitorul patriei”. Am plecat liniștit și m-am dus în 96 la el: „Dom’ne, acum sunt la doctorat, am terminat masteratul!” „Păi acum vii, prietene? Nu mai am loc și pentru tine.”
Sunt o fire altruistă. Nu mai am familie, toți mi-au murit – părinți, bunici. Personal trăiesc bine pentru că sunt directorul unei multinaționale care echipează de la Renault până la Mercedes și BMW. Dar nu pot să sufăr ca-n jurul meu să văd oameni amărâți care trăiesc prost, care n-au nicio șansă. Sunt ceea ce sunt datorită norocului. Am fost în multe companii unde toate posturile se dau pe pile și relații. Pur și simplu accidental am ajuns unde sunt. Şi lupt pentru binele altora, ca să nu trăiască drama pe care am trait-o eu în ultimii 20 de ani, în care am luptat pentru supraviețuire.
Băsescu nu poate fi numit conducător de țară atâta vreme cât nu luptă pentru binele acesteia. El a făcut parte din fostul FSN – să țină lumea minte! Toată clasa politică din ultimii 20 ani a distrus România. Nu numai Băsescu. Ghinionul lui că este în prezent. ●

Alte texte publicate de DoR despre proteste:
– Claudiu Crăciun, MC-ul de la fântână
– Scrisoare din Cluj
– Scrisoare din București – despre seara de luni, 16 ianuarie
– Scrisoare din București – despre violențele de duminică, 15 ianuarie

S-ar putea să-ți mai placă:
[Pustnik 2017] Totul e un pitch: lecții de drum lung

Nu numai oamenii din industria filmului trebuie să știe cum să stârnească interesul legat de ceea ce fac. O tolbă.

Vă rugăm să ne scuzaţi, cum mai vreţi să protestaţi?

La Cluj, protestele au scos (mai) toate bulele în stradă.

Paramongols – cinci aventurieri şi o ambulanţă

Paramongols înseamnă cinci buzunare găurite pentru un vis, o echipă de „patru hăndrălăi, dintre care unul cu pleată,”…